Etusivu Tule meille töihin Yhteystiedot

 

Soteuudistuksestako esimerkkiä muille uudistuksille – enpä usko

17.01.2018

Eipä olisi esimerkiksi

Pitkään korkeakoulusektorilla ja koulutusmaailmassa toimineena uskaltaisin todeta, ettei nyt toteutettavasta soteuudistuksesta olisi esimerkkiä ollut otettavaksi. Jos visioisin koko koulutusjärjestelmän uudistusta soteuudistuksen pohjalta, voisin kuvitella metelin siitä syntyvän. Suuren metelin. Kummaltahan se tuntuisi, kun koululainen saisi setelin, jolla hän ostaisi peruskouluopetusta mistä haluaa, sitoutuen kouluun vaikkapa lukukaudeksi kerrallaan. Kukin koulu laatisi oman palvelutarjoamansa ja käytössä olisi vain opetussuositukset mitä pitäisi oppia (vrt. käypähoitosuositukset). Toisen asteen oppilaitokset saisivat puolestaan kokoonsa liittyvät opetusstandardit eli mitä sisältöjä saavat opettaa ja mitä eivät. Meillä täällä Mikkelissäkin ESEDU ja lukiot toteuttaisivat ammatillisesta opetussuunnitelmasta vain esimerkiksi perusopintoja ja syventävät sitten olisivat muiden vastuulla tai sitten niin, että opiskelijat liikkuisivat Mikkelin ja Savonlinnan väliä. Bussiliikennettä tarvittaisiin siten lisää. Tämä kokeilu olisi varsinainen nuorisoseikkailu.

Koko toinen aste ja korkeakoulusektori asetettaisiin vapaalle kilpailulle. Ulkomaiset opinahjot voisivat rakentaa oppilaitoksiaan minne haluavat. Kaavoitettuja alueitakin nousisi rivakasti, ulkomaisen rahan kiinnostuksen myötä. Opiskelijat, korkeakoulusetelin myötä, valitsisivat itselleen mieluisan opinahjon vaikkapa lukuvuodeksi kerrallaan. Näin julkiset ja yksityiset olisivat samalla viivalla, koska setelin arvo olisi kaikille sama. Tätä visiointia voisi jatkaa vaikka kuinka, esimerkiksi sen kautta, että kukahan tulisi suomeemme järjestämään opettajien opetusta? Entäpä kuka hoitaisi oppimisvaikeuksista kärsivät lapset ja nuoret, jotka nyt ovat pääasiassa normaalikoululais- ja opiskelijaryhmien mukana oppia saamassa?

Voisin hyvin kuvitella, kuinka sekavaksi menisi maailmalla arvostettu koulutusjärjestelmämme, mitä tapahtuisi tasa-arvoiselle koulutuksellemme ja sen myötä kansakunnan sivistykselle ja monipuoliselle osaamisellemme.

Väistämättä tulee nykyisin miettineeksi sitä, mistä löytyy tolkku soteuudistukseen

Olemme saaneet seurata soteuudistusta kuin suurta jännitysnäytelmää. Ainakaan reippaita käänteitä siitä ei ole puuttunut. Käänteiden seurannaisvaikutuksia on arveltu, mutta uskoisin, ettei niistä kukaan voi tietää tarkalleen.

Hämmentävää sotkua ja sekaannusta on saatu aikaiseksi. Samaan aikaan on tehty ja tehdään tarpeellisia muutoksia ja uudistuksiakin myös. Kaikkinensa näyttää siltä, että se pieni ihminen on kuitenkin hukattu tässä uudistusinnossa. Innostus on suuntautunut yksityistämisvimmaan siinä määrin, että vaarana on harvaan asuttujen alueiden epätasa-arvoisuuden kasvavan valinnanvapauden nimeen. Soteuudistajat näyttävät kuvittelevan, että monikansalliset yritykset hyvää hyvyyttään tulevat auttamaan suomalaisia saamaan sosiaali- ja terveysolonsa kuntoon. Jotenkin mieleen tulee vanha satu kuninkaasta ja Hänen vaatteistaan. Kansainvälisesti vertailtuna kotimaamme soteolot ovat erittäin hyvässä kunnossa. Asiakasmaksuissa olemme maailman kärkikaartia. Kansanterveyslaki vuodelta 1974 ei ihan vielä ole kuitenkaan toteutunut kaikilta osin, kehä ykkösen sisäpuolella, tunnuslukujen valossa.

Valinnanvapautta on ollut aina eri tavoin olemassa. Lakiin on näistä asioista jo olemassa varsin monta kohtaa muun muassa hoitotakuu vuodelta 2005 ja potilaan itsemääräämisoikeus puolestaan vuodelta 2015. Niiden olemassa olosta tai miten niitä voidaan hyödyntää, on ollut aivan liian vähän tietoa. Tietoa ymmärrettävässä muodossa.

Uudistustolkkua odotellessa 16.1.2018
Riitta Paasivuori
toimitusjohtajaBlogi

Soteuudistuksestako esimerkkiä muille uudistuksille – enpä usko

17.01.18

Halpuuttamisen aika on ohi – sotessa

22.11.17

Maailman laatu karkaa Suomen käsistä – Etelä-Savosta Suomen johtavaksi laatualueeksi?

27.10.17

Rakennemuutos on välttämätöntä, myös kaupunkisuunnittelussa

06.10.17

Sotehuuman keskellä – Digitalisaatiostako apua palvelutalojen arkeen

28.06.17

Ajankohtaista

Omaishoitoperheille jaksohoitoa Pappilanpuistossa

06.10.17

Pappilanpuisto täytti 20-vuotta

29.09.17

Mäntypuistossa pidettiin hauskaa

04.09.17

Pappilanpuistossa kotieläimet vieraisilla

28.06.17

Mäntypuistossa iloittiin Suomen satavuotista taivalta

22.06.17

Ainot & Reinot liikkuivat Urskissa

14.06.17

Veteraanipuistossa juhlittiin!

06.06.17

HENKILÖSTÖ JAKSAA JA VOI HYVIN

06.06.17

Suomi 100-vuotta

31.05.17

Nyt kaikki liikkumaan Urskille 6.6.2017 klo 12 – 15

17.05.17