Koronavirusepidemiasta: Missä mennään

Koronavirusepidemia on saavuttanut viime viikon lopulla Etelä-Savon. Terveydenhuollon viranomaiset ovat laatineet lukuisia ohjeita sekä suosituksia viruksen torjumiseksi käyttöömme tiuhaan tahtiin. Suomen ylin valtiovalta on ottanut poikkeusolojen määräykset käyttöön. Tämän johdosta olemme siirtyneet liikkumista rajoittaneisiin olosuhteisiin sekä myös tilanteeseen, jossa on ryhdytty suojelemaan riskiryhmiä. Riskiryhmiin kuuluvat yli 70-vuotiaat sekä perussairauksia sairastavat, kuten diabetestä, verenpainetautia, maksa- ja munuaisten vajaatoimintaa sairastavat sekä monet muut perussairauksia sairastavat henkilöt.

Mikkelin Kotikaaren palvelutaloissa Mäntypuistossa ja Pappilanpuistossa vierailut ovat ehdottomasti kiellettyjä. Joissakin seniorikohteissa samoin: Jalavapuisto ja Veteraanipuisto.

Laurinpuiston asukkaiden luona vierailu ei ole kielletty, mutta on syytä olla yhteydessä ennen vierailua asukkaaseen ja kysyä onko estettä vierailulle.

Mikkelissä 18.3.2020

Riitta Paasivuori
toimitusjohtaja

Essoten ohjeita ja yhteystiedot

Milloin voit epäillä Koronavirusta:
Koronaviruksen (COVID -19) arvioitu itämisaika on 2-14 vuorokautta, keskimäärin noin 5 päivää. Oireita ovat: kuume, yskä ja hengenahdistus, lihassärky, väsymys ja myös ripuli.

Koronavirusta tulee epäillä, jos seuraavat kaksi kriteeriä ja infektiolääkärin tekemä tapauskohtainen riskinarvio täyttyvät:
– Taudinkuva: Akuutti hengitystieinfektio (kuume ja/tai yskä ja/tai hengitysvaikeus)
JA
– Altistumistiedot: 14 vrk sisällä ennen oireiden alkua
o oleskellut THL:n määrittämällä epidemia-alueella tai
o läheinen kontakti laboratoriovarmistetun COVID-19 -tapauksen kanssa.

Alla Essoten ohjeita ja puhelinnumero, johon voit olla tarvittaessa yhteydessä.

Jos sinulla on lievän hengitystieinfektion oireita, kuten nuhaa, yskää, kurkkukipua, lihassärkyä tai kuumetta, lepää ja sairasta rauhassa kotona. Pysyttele kotona, kunnes oireet loppuvat.

Jos sinulle tulee äkillisen hengitystieinfektion oireita kuten kuumetta, yskää ja hengenahdistusta 14 vuorokauden kuluessa alueelta paluun jälkeen, toimi näin:

Älä hakeudu hoitoon hyvinvointiasemalle tai päivystykseen ennen soittamista.
– Suojaa suusi ja nenäsi kertakäyttönenäliinalla, kun yskit tai aivastat. Laita käytetty nenäliina välittömästi roskiin.
– Jos sinulla ei ole nenäliinaa, yski tai aivasta puserosi hihan yläosaan, älä käsiisi
Koronavirus aiheuttaa hengitystieoireita, jotka muistuttavat influenssaa. Tämänhetkisen tiedon mukaan virus leviää pääasiallisesti pisaratartuntana lähikontaktissa. Siksi on tärkeää pestä kädet hyvin sekä opetella yskimään ja aivastamaan oikein.