Toimitusjohtajan Vappublogi – KoronaVappu 2020

KoronaVappu 2020

Näinhän siinä sitten kävi, että poikkeusoloja eletään vappuna 2020.

Asukkaiden hyvinvointi edellä vappua vietetään

Asukkaiden turvallinen ja hyvä elämä on työssämme lähtökohtana. Joka aamu olemme tähän asti voineet tulla tyytyväisin mielin työhömme. Vuokrakohteissamme ja palvelutaloissamme, siis hoivakodeissa, ei ole todettu kenelläkään koronavirusta. Silti tiedämme, että riski tartunnalle on koko ajan olemassa. On se niin ovela tuo virus. Kaikkemme teemme suojautumisen eteen. Siksipä, näin vappunakin, vierailuja ei ole mahdollista senioritaloihin ja palvelutaloihin tehdä.

Henkilöstön hyvinvointi

Paljon on puhuttu eturintamassa työtään tekevistä sairaanhoitajista ja lääkäreistä tehoilla. Omasta näkökulmasta katsottuna tätä eturintamaa riittää laajasti. Kaikkein heikoimpien ja hauraimpien sekä perustauteja sairastavien parissa työtään tekevät kuuluvat tuohon samaan eturintamaan. Näin ajattelen. Lähihoitajamme, siistijämme, keittiötyöntekijämme, sairaanhoitajamme, palvelutalojohtajamme, he ovat päivittäin tekemisissä näiden koronahaasteiden kanssa. Suu-nenäsuojuksin ja muin turvatoimin he hoitavat ja auttavat 24/7 ympärivuorokautista hoitoa tarvitsevia vanhuksia. Voin vakuuttaa, että haastetta ja stressiä on riittänyt. Suojaimista on huutava pula. Onneksi niitä kaikkein tärkeimpiä on vielä saatu viikoksi kerrallaan. Varajärjestelyjä on tehty. En voi kuin ihailla henkilökuntaamme, kuinka hyvin he ovat jaksaneet työtään tehdä paineen alla. Painetta tulee joka suunnalta. Kaikki arvaavat varmaan kuinka suuri huoli asukkaidemme läheisillä on tässä tilanteessa.

Vappupuhetta sairaanhoitajien palkkauksesta

Työehtosopimusneuvottelut ovat pahasti sotekentällä kesken. En halua ottaa niihin kantaa. Mutta. Pitkänlinjan opetustyötä tehneenä ja monia kokeiluopsejakin värkänneenä eri koulutusasteille muun muassa sairaanhoitajien ja ylempien ammattikorkeakoulututkintoihin liittyen sekä niitä myös arvioineena, uskallan hivenen pohtia sairaanhoitajien palkkausta. Sairaanhoitajat suorittavat nykymuotoisesti ammattikorkeakoulututkinnon, jonka tulee olla eurooppalaisen koulutusvertailukelpoisuuden omaava tutkinto, näin ollen esimerkiksi Bachelor of Health Care, sairaanhoitaja (AMK). Nimike tarkoittaa alempaa korkeakoulututkintoa. En voi kuin hämmästellä sitä, että heidän lähtöpalkkauksensa voi olla niin huono kuin se nyt on. Koko palkkausjärjestelmää tulisikin ehkä muuttaa niin, että peruspalkka olisi reippaasti parempi. Vanhanaikaisen kokemuslisämallin voisi poistaa. Sen tilalle mallintaa ja rakentaa vaikka työn osaamisvaateiden mukainen lisäpalkkamallijärjestelmä. Tämä voisi tukea paremmin myös sitä muutosta, joka on aikanaan tehty sairaanhoitajien koulutuksen uudistamistyössä, jossa perusteellisesti pohdittiin sairaanhoitajien työtä ja vaativuutta.

Kiitos tsemppikannustuksista. Olemme saaneet niitä todella paljon. Jopa minunkin jaksamisesta on oltu huolissaan. Nöyrät kiitokseni Teille. Hyvin on toistaiseksi pärjätty.

Näillä mietteillä toivotan Hyvää Vappua!

Riitta Paasivuori

toimitusjohtaja