Esimerkillistä ja palkittua ikäihmisten yhteisöllisyyttä Mikkelissä

Mikkelin Kotikaari ry:n suuntaa näyttävä toiminta on saanut jälleen ansaittua tunnustusta. Yhdistys vastaanotti 18.9.2020 Suomen Nuorkauppakamarit ry:n järjestämän Tuottava Idea-kilpailun palkinnon, oman alueensa voittajana. Kilpailussa on neljä aluetta ja kolme sarjaa: YRITYSSARJA, YHTEISKUNTASARJA SEKÄ START-UP SARJA. Jokaiselta alueelta valitaan yksi aluevoittaja sarjoittain. Tämän lisäksi jokaiselta alueelta voidaan antaa kunniamainintoja. Kotikaari osallistui kilpailuun idealla Yhteisöllinen asuminen senioritalossa, sarjassa YHTEISKUNTASARJA.

Kilpailun tavoitteena on edistää innovointia sekä nostaa esiin uusia liikeideoita ja korostaa niiden merkitystä yhteiskunnallisen kehityksen avaintekijöinä. Tavoite on myös nostaa yrittämisen yleistä arvostusta ja korostaa uusien ideoiden ja riskinoton merkitystä kansantalouden kasvun ja maamme hyvinvoinnin lisäämiselle.

”On ilahduttavaa, että meistä niin pieneltä tuntunut yhteisöllisen asumisen toimintamme saa näin hienon tunnustuksen. Asiakkaidemme kuunteleminen ja heidän mukaansa saaminen yhteistekemiseen ovat ollut lähtökohtinamme. Moni merkittävä asia ei aina tarvitse onnistuakseen mittavia panostuksia. Pienelläkin budjetilla voidaan saada aikaan yhteiskunnallista vaikuttavuutta.” sanoo yhdistyksen toimitusjohtaja Riitta Paasivuori.

”Uskoisin yhteisöllisen asumisen toimintamallistamme olevan malliksi muillekin. Yksinäisyys, tekemisen puute sekä sosiaalisten tilanteiden kapeus; niillä on valtava merkitys siihen, miten seniorimme tässä valtakunnassa jaksavat. Olemme osaltamme halunneet paneutua noiden asioiden vähentämiseen omistamissamme senioritaloissa.” jatkaa Paasivuori.

Mikkelin Kotikaari ry toimii Etelä-Savon alueella. Se tarjoaa seniorien vuokrataloasumista sekä ikäihmisten tehostettua palveluasumista. Yhdistyksen toimintaa ohjaa vahva eettinen perusta. Eettisen perustan lähtökohtana on yhteiskuntavastuullinen toiminta. Yhdistyksen sääntöjen mukaisesti tarkoituksena on toimia ikääntyneiden, vammaisten ja mielenterveyskuntoutujien sosiaalisen aseman, hoiva- ja hoitopalvelun ja asunto-olojen parantamiseksi sekä heidän henkisen ja terveydellisen toimintakykynsä kuntonsa ylläpitämiseksi.

Mikkelin Veteraanipuiston asukkaat kehittävät aktiivisesti yhteisöllisyyttä

”Hyvä huumori ja huulenheitto, ystävällisyys, toisistamme välittäminen ja yhdessä tekeminen ovat ominaisia ja tärkeitä asioita tämän talon asukkaille” sanovat Mikkelin Kotikaari ry:n Veteraanipuiston asukkaat, yhteisöllisen asumisen toimintaryhmän yhdyshenkilö Pekka Vauhkonen sekä aktiiviset toimintaryhmän jäsenet Unto ja Milja Jarva.

Talon asukkaat ovat itse suunnitelleet viikko-ohjelman ja omien toiveidensa mukaisesti järjestäneet aktiviteetteja yhdistyksen tuella.

Viikko-ohjelmalle on haettu aiheet yhdessä asukkaiden kesken porukalla keskustellen ja suunnitellen. Kun ohjelma on kaikille mieluinen, osallistumiskynnys on matala ja yhdessä
on mukava olla ja tehdä. Yhteisohjelmaan osallistuu useimmiten 10-20 asukasta. Perjantain makkarapaisto ja kahvittelutuokio on yksi suosituimpia ja tuokiolle varattu tila täyttyy nopeasti. ”Kesäaikaan paistellaan makkaraa ja vietellään aikaa myös talon vehreällä takapihalla. Kun grillikausi on ohi, paistellaan lettuja tai kahvitellaan suolaisen ja makean parissa sisällä talon yhteisissä tiloissa” kertoo Vauhkonen.

Veteraanipuisto on yksi Mikkelin Kotikaari ry:n asuinyhteisöistä, Talossa on 55 esteetöntä seniorivuokra-asuntoa. Veteraanipuiston yhteisöllisessä asumisessa korostuu ikäihmisen omassa kodissa asuminen ja samalla yhteisöllinen toiminta ja toimintakykyä ylläpitävät aktiviteetit. Yhteisöllinen asuminen toteutuu yhdistyksen moniammatillisen osaajaryhmän avulla.

Jokaisella Veteraanipuiston asukkaalla on oma koti, yhteistiloja, kerhohuone oleskelua ja sisäaktiviteetteja varten sekä kuntoilupiste ja myös lukutiloja. Veteraanipuiston yhteisöllisen asumisen toimintaryhmän yhdyshenkilö pitää yhteyttä tarpeen mukaan yhdistyksen hallintoon ja asiantuntijoihin sekä palaveeraa sovituin määrävälein yhdistyksen toimitusjohtajan kanssa.

Aktiivisuus ja yhteisöllisyys on huomioitu myös muualla

Veteraanipuiston asukkaiden aktiivisuus ja yhteisöllisyys on saanut huomiota myös Mikkelin ulkopuolella. Muualta päin Suomea on käyty tutustumassa Veteraanipuistoon ja yhteisöllisyyden kehittäminen sen asukkaiden ja Mikkelin Kotikaari ry:n malliin kiinnostaa.

”Kerromme mielellämme omasta tekemisestämme ja toiminnasta muillekin. Olisi vallan hienoa, jos muissakin asuinyhteisöissä eri puolella Suomea ikäihmisille muodostuisi samanlainen yhteisöllisyys kuin meillä. Meillä on hyvä olla eikä kukaan jää yksin” sanovat Vauhkonen ja Unto Jarva.

Veteraanipuiston viikko-ohjelmaan kuuluu mm. tiistaisin tuolijumppaa, keskiviikkoisin ja lauantaisin elokuvakerho, sunnuntaisin tietokilpailu sekä eri juhlapyhien kuten pääsiäisen, juhannuksen ja joulun vietto yhdessä asianmukaisin ruokailuin. ”Tietokilpailuja on pidetty jo kolmen vuoden ajan. Takana on jo reilut 3000 keksittyä tietokilpailukysymystä, välillä pitää oikein kunnolla miettiä, mitä uusia kysymyksiä keksitään” naurahtaa Pekka.

Kaikki sai alkunsa asukkaiden toiveiden kuuntelusta

”Kehittämistyö käynnistyi, kun Laurinpuistossa ja Veteraanipuistossa toteutettiin mittavia peruskorjauksia. Tapasin asukkaita usein ja päällimmäisenä keskusteluissamme heiltä tuli esille yksinäisyyden tunteet, tekemisen tarve sekä tuntuma, ettei kukaan heistä enää välitä. Tätä jäin pohtimaan. Kun palvelumuotoiluprojektin aikana teimme asukkaiden kanssa ryhmätöitä ja toteutimme kyselyjä toiveista, oli näkymä selkeä. Yhteisöllisyyteen tulee panostaa ja erityisesti sen konkretisointiin. Aika nopeasti toimintamallin raamit olivat valmiit ja toiminta käynnistyi. Kaikki nämä tehtiin yhdessä asukkaiden kanssa. Toimintahan muuttuu ja muuntuu asukkaiden mukana” kertoo Paasivuori.

Ero siihen, missä ollaan nyt verrattuna aikaan ennen yhteisölliseen senioriasumiseen panostamista, on selkeä sekä asukkaiden että Paasivuoren mukaan: ”Varsinkin Veteraanipuistossa huomaa eron nykyisen ja entisen ajan välillä. Talo huokuu iloisia ääniä ja tekemistä. Tuntuu, kuin talo olisi pikku kylä. Laurinpuiston ”pelasta pörriäinen – kesä” puolestaan on ollut osoitusta siitä, kuinka yhdessä tekeminen tuo mittavasti iloa kaikille asukkaille, vaikka oma kunto ja vointi ei antaisi mahdollisuutta puuhailla paljoakaan. Kiitos ihanille asukkaillemme, että olemme saaneet kanssanne tehdä yhdessä onnea elämään pienin teoin” toteaa Paasivuori.

Mikkelin Kotikaari ry

Mikkelin Kotikaari ry on voittoa tavoittelematon yhdistys, jonka tavoitteena on saada tuotetuksi mahdollisimman laadukasta palvelua markkinahinnoilla. Etelä-Savon alueella toimivaan yhdistykseen kuuluvat palvelutalo Pappilanpuisto Mikkelissä ja Mäntypuisto Mäntyharjulla sekä esteettömät vuokratalot Veteraanipuisto, Laurinpuisto ja Jalavapuisto (osaomistus) Mikkelissä. Yhdistys perustettiin vuonna 1984. Yhdistyksen missio on ”Kunniatehtävänä Arvokas Elämä”. Yhdistyksessä työskentelee noin 40 henkilöä, toimitusjohtaja on Riitta Paasivuori. Yhdistyksen visio vuodelle 2025 on olla johtava maakunnallinen, asiakaslähtöisten palvelujen tuottaja.

Yhdistys on ensimmäinen alansa toimija, joka sai keväällä 2019 viiden tähden eurooppalaisen laatuleiman, EFQM Recognised for Excellence-sertifikaatin. Recognised for Excellence-arviointi on organisaation toiminnan ja tulosten ulkoinen 360 asteen asiantuntija-arviointi, joka perustuu EFQM-malliin (Eurooppalainen laatukriteeristö). EFQM Excellence -mallia käytetään oman toiminnan arviointi- ja kehittämistyökaluna kymmenissä tuhansissa organisaatioissa sekä yksityisellä että julkisella sektorilla eri puolilla maailmaa. Sertifikaatin myötä yhdistys oli myös ehdolla Suomen Laatupalkinto 2019 voittajaksi. Lokakuussa 2019 järjestetyssä Laatukeskuksen EFQM Forum-tilaisuudessa yhdistys kävi vastaanottamassa tämän arvostetun tunnustuksen sekä 30 000 euron suuruisen Suomen Messusäätiön jakaman rahapalkinnon.