Mäntypuistossa elettiin koronakevät ja nyt kesää käynnistellään

Mäntypuistossa kevät on sujunut erilaisissa merkeissä ja tunnelmissa kuin aiemmat keväät. Kun päätimme ja pidimme 13.3.2020 Mäntypuistossa asukasfoorum-tilaisuuden, mihin olimme kutsuneet myös vieraita: seurakunnasta, kunnasta, vanhusneuvostosta, läheisiä ja vapaaehtoistyöntekijöitä oman väkemme lisäksi, emme osanneet aavistaa, että heti tilaisuuden jälkeen palvelutalomme laitettaisiin vierailukieltoon. Näin kävi.

Asukasfoorumissamme, josta yllä mainittiin, mukana oli tilaisuuden ajan myös Pitäjänuutisten toimittaja. Tilaisuudessa käsittelimme yhteisöllisyyden kokemista palvelutaloyhteisössä, asukkaan kuulluksi tulemista ja sidosryhmien merkitystä laadun vahvistajana. Tilaisuus tuotti neljä merkityksellistä asiaa asukkaidemme hyvinvoinnin edistämiseksi. Ajattelemme niin, että ne ovat meillä myös kehityskohteita. Nuo neljä merkityksellistä asiaa olivat:

  • yleisen toimintamallin luominen; miten asukkaiden voinnin heikentyminen huomioidaan yhteisössä, tarkasteltuna tietosuojan näkökulmasta
  • yhteydenpidon mahdollistaminen omaisiin ja ystäviin teknologiaa hyödyntäen
  • yhteistyö sukupolvien välillä
  • yhteistyö seurakunnan kanssa

Koronavirus,Covid-19  pysäytti sitten perjantai-iltapäivämme.  Tämän mukavan ja antoisan iltapäivätunnin jälkeen laitoimme pääoveen ehdottomasta vierailukiellosta ilmoittavan tiedotteen.

Sosiaali- ja terveysministeriöltä tuli ensimmäinen ohje 20.3.2020: COVID-19 AIHEUTTAMAN POIKKEUSTILAN HUOMIOIMINEN PERUSTASON SOSIAALI –JA TERVEYDENHUOLLON PALVELUJEN TOIMINNASSA.

Mäntypuisto koki jonkinmoisen hiljentymisen ja pysähtymisen ajan. Hetkeksi tuntui tulevan tyhjiö, kun kaikki yhteydet sidosryhmiin katkaistiin fyysisesti. 

Pian kuitenkin pohdimme yhteisössämme, mitä voimme omalla joukollamme järjestää. Muutamat asukkaatkin aktivoituivat aiempaa enemmän. He pelasivat pelejä, tekivät palapelejä, lukivat ääneen toisilleen ja pyrkivät huomioimaan toisiaan entistä enemmän.

Rajoitteet kuitenkin tiukentuivat ja huhtikuu tuntui haastavan entistä enemmän. Sovimme henkilöstön kesken säännöllisesti toteutettavista pienistä toimintatuokioista ja aktiivisemmasta yhteydenpidosta läheisiin, skype ja whats-App yhteys otettiin käyttöön. Internetin välityksellä toteutettiin muun muassa runopiiri, mikä tuotti pienelle ryhmälle suurta iloa. Katsoimme myös televisiosta luontodokumenttejakin aiempaa enemmän.

Kiitos läheisille ja ystäville ideoinnista kohdata läheinen ikkunanläpi tai postikortin välityksellä. Puhelinliikenne myös vilkastui.

Toukokuussa saimme erilaisilta yhteisöiltä huomioita: saimme herkutella täytekakuilla, valtavalla lähetyksellä Fazerin suklaalevyjä, kesäksi saimme tomaatin ja mansikan taimia kasvatettavaksi, kukkalähetyksiä, cd-levyjä korttien ja tervehdysten yhteydessä sekä paljon voimaannuttavia kannustuksia ja kiitosta työstämme.

Viimeisin suuri huomio on Suomalaisen Työn Liiton ja Vanhustyön keskusliiton  organisoima keräys. Suuri määrä tuotepaketteja on tarkoitettu jaettavaksi tuomaan piristystä asukkaiden arkeen sekä osoittaa kiitosta arvokasta työtä tekeville hoitajille.

Tuotteita ovat lahjoittaneet Avainlippu-yritykset: Berner, Fazer, Finlandia Candy, Marimekko, Nordqvist, Novita, Orthex Group, Otavamedia, Pentik, Plastex, Sinituote, Tactic ja Transmeri. K-ryhmä on mukana kampanjassa huolehtimalla tuotepakettien logistiikasta.

Kesäkuu on tuonut väljyyttä ja kevennystä rajoitteisiin mahdollistamalla läheisten kohtaamisen sekä ulkoiluttamisen. Kuitenkin korona-aika jatkuu eikä henkilöstön suhtautuminen asian vakavuuteen ole muuttunut. Suojautuminen sekä hygieniakäytännöt ja sisävierailukielto ovat edelleen yhtä tärkeitä.

Iloksemme voimme järjestää kauniilla ulkopihallamme yhdessäolon hetkiä. Tulossa on

  • Mäntyharjun Senioriteatteri vierailee 12.6. klo 14-15
  • Kesäkonserttisarja: 22.5. 18.6. 10.7. ja 7.8.
  • Suviseurat 1.7. klo 15.30-16.15
  • Senior Shop 4.7. klo 14-16.30 takapihalla, teltassa
  • Lettukestit 24.7.

Monia mukavia hetkiä on tulossa. Kanatkin ovat saapuneet kesälaitumelleen meitä ilahduttamaan ja Lola-kilpikonna pääsee ulkoilemaan aurinkoon.

Uskomme kesästä tulevan leppoisa, yhdessä suunnitellen ja joustaen asioiden järjestelyissä.

Hyvää kesää ja terveyttä kaikille toivottaa Mäntypuiston Henkilökunta !